/kvinnesak
post@kvinnesak.no

Meninger

Lise Klaveness fikk Gina Krog-prisen 2024

Vi gratulerer fotballpresident Lise Klaveness hjerteligst med Gina Krog-prisen 2024! Prisen er Norsk Kvinnesaksforenings hederstegn til en kvinne som i vår grunnleggers ånd «har gjort en betydelig innsats for å fremme og synliggjøre feministiske saker». Den deles ut hvert annet år. – Dette er en heder jeg setter veldig stor pris på, sa Klaveness ved overrekkelsen. – Det gjør godt å bli sett og anerkjent av andre kvinner som kjemper for likestilling, og som ser hva vi prøver å få til for jenter og kvinner fra et annet ståsted enn fotballens.

I begrunnelsen for årets tildeling heter det blant annet: «Som president i Norges Fotballforbund har hun kjempet for menneskerettigheter og like muligheter for alle. Klaveness har vist tydelig lederskap, vært modig i sine standpunkter og satt sosialt ansvar på agendaen.» «Hun viser gang på gang at hun er en uredd og sterk kvinne som våger å utfordre tradisjonelle kjønnsroller, og dermed er et forbilde for mange jenter og kvinner. Hun viser vei og skaper kamplyst og pågangsmot hos andre kvinner.» Klaveness ga uttrykk for at hun var spesielt glad for anerkjennelsen av hvordan hun forsøker å kombinere familie og jobb også i fotballen, og dermed bidrar til å endre fotballens mannsdominerte kode.

Les begrunnelsen her:

Lise Klavenes er advokat og tidligere fotballspiller. Som president i Norges Fotballforbund har hun kjempet for menneskerettigheter og like muligheter for alle. Klaveness har vist tydelig lederskap, vært modig i sine standpunkter og satt sosialt ansvar på agendaen, blant annet gjennom sitt arbeid for endringer i FIFA, under Fifa-kongressen i Doha i mars 2022.

Tre uker etter Klaveness ble historiens første kvinnelige president i Norges Fotballforbund gikk hun på talerstolen i Qatar, da FIFA avholdt sin årlige kongress. Hun rettet kritikk til FIFA for brudd på menneskerettigheter, og diskriminering av kvinner og LHBT. Hun kritiserte Fifas etiske standarder og avgjørelsen om å gi VM til det autoritære regimet i Qatar. Talen hun hadde er omtalt som «et viktig øyeblikk». Hun omtales etter dette som en som kan bli et irritasjonsmoment blant fotballtoppene, men det sies også at slik kan hun også dytte fotballen i riktig retning. Dette er jeg helt enig i! Som kvinne blir jeg spesielt stolt i denne situasjonen.

I april 2024 får fotballklubben Brann sitt kvinnelag en bot på 5000 euro for tilrop fra tribunen i en CL-kamp. Klubbens supportere ropte «Uefa-mafia» (kamp mot St. Pölten i mesterligaen 31. januar). Bergensklubben ble straffet fordi Det europeiske fotballforbundet (Uefa) anså tilropet som «provoserende ytringer som er støtende av natur».
Lise Klaveness er da tydelig;

– Jeg mener at overordnede fotballinstitusjoner ikke trenger beskyttelse mot utsagn som er innenfor rammene av ytringsfriheten. Ytringsfrihet er en menneskerettighet, som har et sterkt vern i både nasjonale og internasjonale fora, og som ikke minst er viktig for demokratiet. Ytringsfrihet for fotballsupportere står derfor sterkt for meg, og takhøyde for ytringer på fotballstadioner er en viktig del av fotballens historie og identitet.

– I dag handler dette om Brann og Branns supportere, men på sikt vil det handle om ytringsfrihet for supportere av andre kvinnelag i europeiske turneringer, sier hun.

                                                                                               Hentet fra Nettavisen _17.4.24 [https://www.nettavisen.no/sport/nrk-fotballpresident-lise-klaveness-ut-mot-uefas-brann-bot/s/5-95-1741040]

Hun har også utfordret UEFA igjen med på ny å stille til valg om en plass i UEFA-styret. Hun stilte i 2023 og fikk nest færrest stemmer av de 11 som stilte til valg til de syv plassene. Hun viser gang på gang at hun er en uredd og sterk kvinne som våger å utfordre de tradisjonelle kjønnsroller, og er dermed et forbilde for mange unge og eldre jenter og kvinner. Hun viser vei og skaper kamplyst og pågangsmot for andre kvinner.

Under fotball VM hadde hun med seg familien og slik ville hun blant annet fremheve viktigheten av å kombinere familieliv og jobb også i fotballen. Hun ønsker å endre fotballens mannsdominerte kode, og skape en mer bærekraftig plattform for trenere og ledere, med plass til folk i alle aldersgrupper og livsfaser.