/kvinnesak
post@kvinnesak.no

Meninger

Takk, Berit Ås!

 

Så kom dagen da Berit Ås forlot oss. Et fyrtårn for kvinnefrigjøring i Norge. Hun ga oss verktøy vi trengte: Kvinnens lille røde og de fem hersketeknikkene, hun stiftet Kvinneuniversitetet og Kvinner for fred. Hun etablerte begrepet «kvinnekultur» gjennom å studere hvordan foreninger med et flertall av kvinner versus de med menn i flertall opererte. Berit Ås var et høyt skattet æresmedlem i Norsk Kvinnesaksforening, der hun ved sin død hadde vært medlem i 70 år. 

Berit Ås var æresmedlem av Norsk Kvinnesaksforening.

Så sent om før jul fjor – i en alder av 95 år – deltok hun på Kvinnesaksforeningens julemiddag, og om hun fysisk var blitt skrøpelig, var det ingenting i veien med den mentale tilstedeværelsen.

Helt fra hun var liten var hun opptatt av det urettferdige i forskjellsbehandlingen mellom jenter og gutter. Hun utdannet seg til sosialpsykolog og som forsker var hun en pioner, som allerede tidlig på 1960-tallet var opptatt av sosiale kjønnsforskjeller.

Som politiker er Berit Ås kjent for å stå bak det såkalte kvinnekuppet under kommunevalget i Asker i 1971. Aksjonen bidro til at kvinnene kom inn i lokalpolitikken i Asker med et klart flertall, og etter aksjonen var det ingen vei tilbake – etter hvert ble like mange kvinner som menn normen for valglister i Norge.

Berit Ås vil for alltid inspirere, gjennom sin kraft, sitt mot, og ikke minst sitt fantastiske humør. Norsk Kvinnesaksforening er dypt takknemlig for alt Berit Ås har gjort for kvinner i Norge. Vi lover at vi skal gjøre vårt beste for å bringe hennes arv videre!