/kvinnesak
post@kvinnesak.no

Meninger

En historisk dag: Norge har en ny abortlov!

 

Tirsdag 3. desember, 2024: Rett før klokka 16 var en ny abortlov et faktum, etter en lang og tildels følelsesladet, men respektfull debatt i Stortinget. Mens den nåværende abortloven ble vedtatt med én stemmes overvekt i 1978, ble den nye loven vedtatt med 138 mot 31 stemmer. Loven gir selvbestemt abort fram til 18. uke, også for de som trenger fosterantallsreduksjon. Det er et viktig framskritt og en seier for kvinnebevegelsen! Samtidig ønsker vi oss mer, nemlig en lov som er i tråd med anbefalingene til Verdens Helseorganisasjon og blant annet fjerner nemndene helt. Kvinnesaksforeningen skal følge nøye med på hvordan den nye loven virker i praksis, særlig for de ytterst få som fortsatt må ydmyke seg i en nemnd. 

Før dagens debatt begynte, møtte Kvinnebevegelsens abortutvalg opp foran Stortinget, og overleverte 10.000 underskrifter til støtte for den nye loven til representanter for Helse- og omsorgskomiteen. NKF er et aktivt medlem av utvalget, som består av en rekke kvinneorganisasjoner og organisasjoner for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Vårt medlem i utvalget, OKFs nestleder Tone Brekke, holdt denne appellen:

«Hva er vel mer passende på en historisk dag som denne, 50 år etter forrige abortlov, enn å la oss inspirere av hva et av Kvinnesaksforeningens mest kjente medlemmer, Katti Anker Møller, uttalte allerede i 1915:

“Grundlaget for al frihet er rådighet over egen krop og hvad i den er. Det motsatte er en slaves tilstand. Som menneske i et civilisert samfund vokser jeg op med den fornemmelse at herredømmet over mit legeme er en ret ingen kan ta fra mig. Det er en selvfølgelighet for min tilværelse.”

I dette ikoniske og radikale foredraget argumenterte Katti Anker Møller for avkriminalisering av abort, men hun titulerte det Moderskapets frigjørelse. Moderskapet skulle være en frivillig glede, ikke en tvang. Det handlet om prinsipielle, etiske vurderinger, om frihet, om selvbestemmelse—også i 1915.

Vi i kvinnebevegelsen ønsket oss et lovforslag som gikk lenger—som ga oss full selvbestemmelse —som kvittet seg med nemdene, i tråd med rådet fra Verdens helseorganisasjon. Men lovforslaget som det nå skal voteres over er likevel et stort og avgjørende steg.  Kvinners selvbestemmelse økes fram til uke 18. Det betyr full selvbestemmelse for de aller fleste som i dag tar abort.

Da vi startet vårt skyggeutvalg var vi opptatt av at den politiske diskusjonen om abort var preget av fordommer, propaganda, skremselsbilder, moralisme og følelser. Vi ønsket ikke å bidra til å forsterke disse skyttergravene.

Vi var enige om at det var behov for en ny måte å snakke om abort på, en som var prinsipiell, nyansert, basert på oppdatert kunnskap, som utvidet og utfordret det etiske, som løftet fram kvinners erfaringer med abort og erfaringer fra abortnemndene. Vi var også opptatt av kvinners selvbestemmelse og kvinners menneskerettigheter.

Her fikk vi også god drahjelp fra det regjeringsutnevnte abortutvalget.

Vi opplever nå at språket og argumentene om abort har endret seg.

Et optimistiske perspektiv som vi kan trenge i disse dager, er at kunnskap gjør  tverrpolitisk konsensus mulig. Kunnskap, formidling og åpen debatt kan fungere som motgift mot populisme, også i abortspørsmålet som internasjonalt er en av driverne i den politiske polariseringen.

Framover kommer vi i kvinnebevegelsen til å fortsette vårt kunnskapsbaserte arbeid for å bli kvitt nemdene. Vi i vår generasjon har nemlig lært noe grunnleggende av våre mødre: Abortkampen må tas steg for steg, stortingsperiode for stortingsperiode — akkurat som de gjorde med 70-tallets lovendringer.

Vi ønsker dere lykke til med voteringen i dag!»