I år er det 200 år siden maleren, kvinnesakspioneren, forfatteren og landsmålskvinna Aasta Hansteen ble født i Christiania. Derfor hedrer vi henne på nasjonaldagen ved å legge en krans på den flotte bysten utført av Gustav Vigeland som kneiser på hennes grav.

Historiker Trine Rogg Korsvik holder tale. Hun har kvinnebevegelsen som spesialområde og har tatt for seg Aasta Hansteen i flere artikler og podkaster.

Oslo Kvinnesaksforening legger ned krans, og deretter blir det allsang.

Aasta Hansteen var et av de mest særegne, sammensatte og talentfulle mennesker som er født i Norge. Hun var en pioner på flere områder, både som portrettmaler, forfatter og kvinnesaksforkjemper. Hansteen føyde seg ikke etter datidens underdanige kvinneideal, og hennes frittalenhet førte til at hun ble utskjelt, forfulgt og mobbet i sin samtid. Men med dagens blikk framstår hun som en rettferdighetssøkende og høyt begavet kvinne, med ideer som lå langt forut for sin tid.

Riktignok var Aasta Hansteen medlem av Norsk Kvinnesaksforening, men hun tilhører alle kvinnesaksforkjempere og feminister, uansett organisasjonstilhørighet. Vi håper mange vil møte opp og hedre henne!

Aasta Hansteens grav ligger like innenfor nederste port i Ullevålsveien.