/kvinnesak
post@kvinnesak.no

Meninger

Amal Aden tildelt Gina Krog-prisen

Amal Aden (t.h.) med NKF-leder Margunn Bjørnholt

Amal Aden (t.h.) med NKF-leder Margunn Bjørnholt

Amal Aden fikk Gina Krog-prisen for 2016 for sitt engasjement for ytringsfrihet, integrering og likestilling.

Prisen deles ut av Norsk Kvinnesaksforening (NKF) og er oppkalt etter vår grunnlegger Gina Krog.

Juryens begrunnelse

Prisen deles ut til personer som «i Gina Krogs ånd har gjort en betydelig innsats for å fremme og synliggjøre feministiske saker». Gina Krog (1847–1916) var en kvinne som gikk nye veier i kampen for større rettferdighet og mer likestilling for kvinner på slutten av 1800-tallet. Årets vinner av Gina Krog-prisen har også, til tross for sin unge alder (født 1983) allerede gjennom en rekke år vist seg som en modig talsperson for rettferdighet, ytringsfrihet og likestilling. Hun kom til Norge som flyktning i 1996 og har til tross for harde odds klart å etablere seg som en anerkjent skribent og forfatter.

Prisvinnerens forfatterskap kjennetegnes av et sterkt samfunnsengasjement, et engasjement som tar utgangspunkt i egne erfaringer, for eksempel debutboka Se oss – bekymringsmelding fra en norsksomalisk kvinne (2008); ABC i integrering. 111 gode råd om hvordan alle kvinner kan bli fullverdige borgere av det norske samfunnet (2009); Min drøm om frihet (2009); Det skal merkes at de gråter – om likestilling blant somaliere i Norge (2011), og Om håpet glipper er alt tapt. Homofile flyktninger (2012).

I tillegg jobber hun som tolk og foredragsholder. Aftenposten (Harald Stanghelle) har omtalt henne som en av landets viktigste samfunnsdebattanter. Det har ikke vært lett for henne å fungere I denne rollen hele tiden, da hun stadig blir utsatt for kritikk og til dels fysiske angrep. Dette gjør det ekstra viktig for kvinnesaksforeningen å hedre henne: ytringsfrihet er en viktig kvinnesak og en forutsetning for full likestilling.

For sin innsats er prisvinneren allerede blitt tildelt flere priser: blant annet Zola-prisen i 2010 og Amnesty-prisen i 2013. Hennes arbeid for integrering og likestilling er viktigere enn noensinne i dagens Norge og verden. Gratulerer, Amal Aden, med en vel fortjent Gina Krog-pris!

På vegne av juryen

Gerd Bjørhovde

Gina Krog-prisjuryen har siden 2010 bestått av følgende personer: Elisabeth Lønnå, Eva Evenmo, Elisabeth K. Aasen, Siri Hangeland og Gerd Bjørhovde.