/kvinnesak
post@kvinnesak.no

Meninger

Amal Aden: «Gro betydde mye for meg, selv før jeg kunne et eneste norsk ord»

Å få tildelt Gina Krog-prisen samme dag som Gro Harlem Brundtland ble utnevnt til æresmedlem i kvinnesaksforeningen, var en stor begivenhet for Amal Aden. I en kronikk i Dagbladet Meninger 7. oktober forteller Aden om hvordan Gro ble en helt for henne allerede kort tid etter at hun ankom Norge fra Somalia:

«Jeg kunne heller ikke det norske språket. Men på TV så jeg en kvinne som virket sterk. Siden jeg ikke kunne norsk forstod jeg ikke hva hun sa, men jeg forstod at dette var en sterk og mektig kvinne. Vennene mine hadde plakater at nakne damer som vasket bilder, jeg hadde bilder av Gro som jeg hadde klippet ut av blader og aviser. Hvor mange ganger fikk jeg ikke spørsmål om hvorfor jeg hadde bilder av denne kvinnen på veggen. Det var ikke lett å forklare at denne kvinnen ga meg et håp. Det var aldri i mine tanker den gang at jeg tjue år senere skulle være i samme rom som henne – Gro Harlem Brundtland.»

Les Amal Adens kronikk, «Gro betydde mye for meg, selv før jeg kunne et eneste norsk ord».