/kvinnesak
post@kvinnesak.no

Meninger

Vi gratulerer Elisabeth Aasen–vinner av Brageprisens hederspris 2016

Elisabeth Aasen har vunnet Brageprisens hederspris 2016 for sin innsats som faglitterær formidler av litteraturhistorienes glemte kvinnelige forfattere. Her kan dere lese juryens begrunnelse:

 

Årets hedersprisvinner er en fagbokforfatter og oversetter, som også har vist seg som en sterk formidler av andres litteratur.

Da prisvinneren begynte i læreryrket på 1970-tallet besto pensum i norsk litteratur stort sett av mannlige forfattere. Og gjennom skolens lærebøker var det lett å få inntrykk av at det ikke hadde eksistert andre kvinnelige forfattere enn ”de fire store” – Amalie Skram, Camilla Collett, Cora Sandel og Sigrid Undset. Tradisjonelle akademiske kilder var nærmest ikke-eksisterende, og hedersprisvinneren ble henvist til å tråle landets antikvariater på jakt etter fortidens kvinnelige forfattere.

I 40 år har hun jobbet trofast og målbevisst med sitt prosjekt: å finne kvinnene litteraturhistorien glemte. Historien måtte skrives om. Kvinnene måtte skrives inn.

Med årene har hun skrevet flere innsiktsfulle biografier og verk som har bidratt til å rette opp det skjeve inntrykket. Prisvinneren har tatt på seg rollen som folkeopplyser og hun har åpnet mange nordmenns øyne for forfattere som Conradine Dunker, Vilhelmine Ullmann, Ragna Nielsen og Magdalene Thoresen.

Hun er fremdeles en aktiv skribent og foredragsholder, i en alder av 81 år.  Brages hederspris 2016 går til Elisabeth Aasen.