/kvinnesak
post@kvinnesak.no

Meninger

Rapport fra NKFs landsmøte 2018

Ikke gå hjem, gå på bar! Med denne saftige oppfordringen avsluttet Tove Smaadahl hilsningstalen til NKF forsamlingen til landsmøte forleden dag.

Smaadahl, som i mange år har ledet krisesentersekretariatet, påpekte i talen sin at det var kvinner flest som var utsatt for vold i hjemmene, mens menn flest ble drept på bar, eller ute.

Flere på møtet snakket om partnerdrap, blant annet likestillingsombudet Hanne Bjurstrøm.

Alle er enige om at det er forferdelig, men ingen gjør noe med det, hevdet hun. Selv hadde hun ikke noe forslag til hvordan man skulle endre disse holdningene. En av de største utfordringene i dag er at mange tror vi er i mål med likestillingen, men metoo viser i allfall noe ganske annet, mente hun.

Stortingspolitiker Marit Nybakk har vært leder i NKF i to år og åpnet møtet med ordene om at den viktigste kvinnepolitiske seier noensinne var abortloven av 1978. Hun føyde til at kvinnebevegelsen nå må engasjere seg i økende grad i det internasjonale arbeidet om abort, kvinnebevegelsen må ut over landegrensene, og hun nevnte noen Afrikanske land som eksempler.

Vi må også jobbe for å få tilbake den ordentlige likestillingsloven, mente hun og mange andre.

Mange kom med innspill fra salen, blant andre Edel Havin Beukes fra den Internasjonale kvinneliga for fred og frihet. Hun kom med følgende forslag: – Vi må skolere oss selv på sikkerhetspolitikk !

Gina Krog-prisen ble tildelt de skamløse jentene, Nancy Herz, Sofie Nesrine Srour og Amina Bile.

Marit Nybakk utnevnte Helga Hernes som æresmedlem av foreningen.

Ny leder av NKF ble høyesterettsdommer Karin Bruzelius, som sa at hun forlengst hadde trodd at hun var ferdig med arbeidet i foreningen, hun syntes hun hadde gjort nok, men så viste det seg at det hadde hun ikke likevel.

Tekst: Gøril Strømholm