/kvinnesak
post@kvinnesak.no

Meninger

Kvinnehistorisk byvandring i Drammen

Det er ikke langt mellom de kvinnelige pionerene i Drammen. Nå kan du gå i deres fotspor og besøke deres gater og hjem.

Ved hjelp av en ny brosjyre, eller kart, kan du besøke stedene hvor sentrale og viktige kvinner har tilknytning til i Drammen. Formålet er at folk går på egen hånd og oppdager viktige kvinner og steder i byen. 

Liv Evju, nestleder i Drammen kvinnesaksforening og autorisert byguide, er iniativtaker og forfatter av utgivelsen «Kvinnehistorisk byvandring i Drammen».

Her kan du lese saken i Dagsavisen Fremtiden

Drammen kvinnesaksforening er inspirert av en liknende brosjyre i Bergen og har fått støtte til utgivelsen av Einar Juels legat. Evju mener det er på høy tid at de kvinnelige pionerene fra Drammen blir en del av den sentrale historien.

-Den viktigste av de kjente kvinnene i Drammen er naturligvis Betzy Kjelsberg, og som en god nummer to, følger Gustava Kielland, som startet misjonskvinnebevegelsen i Norge. Henriette Wulfsberg som hadde stor påvirkningskraft i arbeidet for å gi høyere utdannelse til jenter, er også verdt å nevne, sier Evju.

Det er i dag bare noen få gater i Drammen som er oppkalt etter kvinner.

Men heldigvis ser dette ut til å endre seg når kommunesammenslåingen blir et faktum i 2020 og flere gater må få nye navn, sier Evju. Ispirasjon til gatenavn kan kommunen finne i brosjyren som Evju står bak.

Har du lyst på brosjyren? Den kan du finne på turistinformasjonen i Rådhuset eller gå innom vestibylen til hoteller i byen.