/kvinnesak
post@kvinnesak.no

Meninger

Anette Sagen: grensesprengende skiflyver og årets 8. mars appellant i Oslo

Årets 8. mars appellant er Anette Sagen. Hun har vært en pioner for kvinner i hoppsporten og en viktig og markant stemme i en av skisportens siste mannsbastioner. 

Sagens imponerende sportslige meritter taler for seg selv. Hun har vunnet hoppuka fire ganger og har fem sammenlagtseire kontinentalcupen.[1]  Sagen har en drøss av enkeltseiere i internasjonale hopprenn i kontinentalcupen (42 seire) og har vært på pallen i denne cupen i alt 86 ganger.[2] Hun innehar også en solid rekke NM seire — og ikke minst, hun har gjort det tredje lengste skihoppet foretatt av  kvinner: I Vikersundbakken den 6. mars 2004 hoppet Sagen 174,5 m.[3]

Sagens oppgjør med hoppsportens mannlige portvoktere har bidratt til å sette et viktig søkelys på manglende likestilling i idretten. Hoppsporten har, også i norsk sammenheng, utmerket seg med både uttalte fordommer mot kvinners evne til å hoppe på ski og ulike former for usynliggjøring av kvinnelige skihoppere. Da Sagen vant jenteklassen under junior VM på Stryn i 2004, fikk hun verken medalje eller nasjonalsang. Begrunnelsen fra FIS var at jenteklassen på dette tidspunktet ikke var en offisiell klasse.  Alt hun skulle få var et diplom og en krans, men publikum tro likevel til med en spontan allsang av «Ja vi elsker» i protest.[4]

FIS kjempet i mange år med nebb og klør mot at kvinnehopp skulle bli en anerkjent og offisiell gren. Den norske ledelsen var intet unntak og slett ingen pådriver for likestilling i hoppsporten.  Lederen i FIS’ hoppkomité, Torbjørn Yggeseth, argumenterte mot at kvinnene skulle få prøvehoppe før mennenes kontinentalcup i Vikersundbakken i 2004. Hans begrunnelse var at «de kunne falle og slå seg»  og at skiflyving rett og slett var for farlig for kvinnelige skihoppere.[5] Både Anette Sagen og svenske Helena Olsson fikk likevel hoppe, og de satte da begge nasjonale rekorder for kvinner, begge med hopp på 174, 5 m. Med disse fantastiske prestasjonene var det grunn til å tro at døren for kvinnelige skiflyving var åpnet. I stedet ønsket nå Yggeseth å få på plass kjønnsbestemteregler for å forhindre at dette skulle gjenta seg. FIS-reglementet ga juryen mandat til å avgjøre hvem som var kvalifisert til å prøvehoppe, men Yggeseth ønsket å endre «skihopper» til «mannlig skihopper». Slik kunne de utelukke både kvinnelige prøvehoppere og kvinnelig deltakelse i den ordinære konkurransen. Til Aftenposten uttalte Yggeseth:  «— Det skal stå klart og tydelig at det må være gutter. Kanskje til og med en ekstra setning om at det ikke skal være jenter…» (Aftenposten 8. mars, 2004).[6]

Da den nye Holmenkollbakken skulle åpnes i 2010,  nominerte Oslo kommune Anette Sagen til å stå for åpningshoppet som skulle innvie det nye anlegget. Forslaget kom etter en kampanje der publikum ble oppfordret til å foreslå en kandidat.  Dagen før Sagens offisielle åpningshopp den 3. mars, ble det likevel organisert et uoffisielt testhopp, hvor Romøren og 11 andre mannlig hoppere deltok.

I sin karriere som skihopper har Sagen en rekke ganger tatt til motmæle mot mannsdominansen og stilt spørsmål ved fordommene og argumentene mot kvinnelige skihoppere. Sagen har vært en uredd stemme i media og også i idrettens egne organer. Sammen med 14 andre utøvere gikk hun i 2010  blant annet til sak mot organisasjonskomiteen for OL i Vancouver med krav om kvinnelig deltakelse i skihopp. Kravet ble avvist, men i 2011 inkluderte omsider IOC skihopp for kvinner, da i en øvelse:  normalbakke. Under årets OL er flere øvelser med, men storbakke- eller skiflyving for kvinner er fortsatt ikke med i  OL-programmet.

Hvor mange flere må hoppe etter Sagen?

 

 

[1] Sagen vant hoppuka i 2003, 2004, 2006 og 2008 og kontinentalcupen i sesongene 2004/05, 2005/06, 2006/07, 2007/08 og 2008/09. 

[2] Sagen har 6 NM seire i storbakke, 7 i normalbakke og 2 i mellombakke. Se også https://www.fis-ski.com/DB/general/athlete-biography.html?sectorcode=JP&competitorid=90875&type=career

[3] https://snl.no/Anette_Sagen

[4] https://www.dagbladet.no/sport/sagen-ble-nektet-ja-vi-elsker/65944987

[5] https://www.vg.no/sport/langrenn/i/m6gveg/oedelgger-for-jentene-hvis-de-faar-hoppe

[6] https://www.aftenposten.no/norge/i/kwppa/nye-regler-skal-stoppe-hoppjentene