/kvinnesak
post@kvinnesak.no

Meninger

Soudabeh Alishahi: 8. mars-appellant og Oslos første Fribyforfatter som bryter språkbarrierene

Soudabeh Alishahi (f. 1963) er en iransk forfatter bosatt i Norge. Hun ble Oslos første Fribyforfatter i 2001. Alishahi har utgitt to romaner på Gyldendal, i tillegg til novellesamlinger og som antologiredaktør. I 2016 fikk hun Statens Kunstnerstipend .

Som kvinne i Iran fikk hun ikke publisere verkene sine før i 1999. Etter at hun i 1999 ga ut sin første novellesamling, som ble oppfattet som regimekritisk og blant annet handlet om kvinners mangel på rettigheter i Iran, ble hun truet, arrestert og utestengt. Hun flyktet fra landet i 2000 og bosatte seg deretter i Oslo i 2001.

Alishahi tilhører en ny generasjon iranske forfattere som har brutt seg løs fra den formelle persiske litterære tradisjonen. Gjennom en mye friere, muntlig uttrykksform, skaper hun engasjement for medsøstrenes situasjon.

Soudabeh Alishahi har vært styremedlem i Norske PEN fra 2010-2016. Hun er en av få utenlandske forfattere som er medlem av Forfatterforeningen.

Hun har vært medlem i IU , internasjonal ytringsfrihet utvalget i Norsk forfatterforening i 2019-2021.

Se hennes utgivelser her.