Dato: 15.08.2023
Norsk Kvinnesaksforening (NKF) viser til NOU 2023: 5 Den store forskjellen.
Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse.
NKF mener det er en omfattende rapport som er lagt frem. Den belyser kvinners helse gjennom et livsløp, men den belyser også det at kvinner lever ulike liv og de ulike helsevilkårene vi opplever med det. Samtidig gir rapporten en fin historikk rundt fokus på kvinners helse i Norge de siste 24 årene, og det er levert en rekke meget viktige anbefalinger. Nå gjelder det å omsette anbefalingene i handling, og å forankre dette tverrpolitisk. NKF, i likhet med Kvinnefronten, støtter derfor Norske Kvinners Sanitetsforenings forslag om at denne NOU’en blir behandlet i Stortinget. Kvinners helse angår hele befolkningen, direkte eller indirekte. Vi støtter også forslaget om en «kvinnehelsemilliard», men viktigere enn et eksakt beløp er det at kvaliteten og omfanget på helsetjenester blir godt nok. Det kan hende en milliard ikke er nok.
NKF mener at man i større grad må bli bedre på å overføre kunnskap om nyere forskning på kvinners helse til de som til daglig jobber med dette ute i kommunene. Man må sørge for en løpende kompetanseheving. Vi trenger også å styrke samarbeidet på tvers av sektorer og bygge strukturelt samarbeid slik at forskning, helseforetakene, kriminalomsorgen, primærhelsetjenesten og andre aktører kan arbeide sammen for å løfte alle aspekter av kvinnehelse.
For NKF er det særlig viktig å fremheve følgende tema som vi mener må få enda større oppmerksomhet i vårt samfunn:
- Vold i nære relasjoner.
Det er fremdeles en lang vei å gå før tabuene omkring vold i nære relasjoner er fjernet, og det er fremdeles et stort flertall av kvinner som utsettes for volden. Vi vil også fremheve viktigheten av å gi oppmerksomhet til vold mot eldre kvinner. Æresvold og negativ sosial kontroll er også tema som lokalsamfunnene trenger mer kompetanse på. Kommunene må sørge for at både politikere og helsepersonell har kunnskap om omfanget, og om hvordan disse utfordringene kan håndteres. NKF har tidligere foreslått et pakkeforløp for kvinner som er utsatt for vold, slik vi har et pakkeforløp for kreftpasienter. Dette vil klargjøre ansvar og prosedyrer, og framfor alt gi voldsutsatte kvinner trygg, rask og forutsigbar hjelp.
- Kjønnsidentitet.
Dette er et tema som ikke omtales spesifikt i rapporten, men som man nevner under tiltak 1: Etablere en nasjonal komite for kvinnehelse og helse i et kjønnsperspektiv.
NKF mener at kjønnsidentitet må tas med i det videre arbeidet omkring kvinners helse og eventuelle forskjeller i behandlingen av kjønnene. En vurdering av konsekvensene for kvinners helse ved en eventuell innføring av et tredje kjønn bør også utredes.
- Kvinnehelse i arbeidslivet
Diskriminering på bakgrunn av kjønn og seksuell trakassering er også et helseproblem for kvinner i arbeidslivet Dette må adresseres tydeligere. Det må tilrettelegges for at kvinner i arbeid kan stå i omsorgsoppgaver de har i tillegg til lønnet arbeid, både for å forebygge sykmeldinger og utbrenthet, og for å unngå økonomiske problemer og lave stillingsprosenter. Dårlig økonomi og uhelse hører sammen.
- Kvinnehelse i kriminalomsorgen
Det er avgjørende at Norge nå sikrer likeverdige helsetjenester i fengslene. Kvinner i norske fengsler er en sårbar gruppe der mange har sammensatte helseplager. Dette må prioriteres.
- Reproduktiv helse og abort
Tilgang til trygg abort må sikres som en helsebasert rettighet for kvinner over hele landet. Abortnemdene må avskaffes.
- Føde- og barseltilbudet.
Føde- og barseltilbudet til kvinner over hele landet må kvalitetssikres og styrkes. Dette handler også i stor grad om å legge inn tilstrekkelig ressurser for at fødende opplever trygghet og tilstedeværelse av helsepersonellet. Dersom Norge ønsker å sikre bosetting i hele landet og samtidig legge til rette for befolkningsvekst er dette opplagt svært viktig å prioritere. Fødende kan ikke risikere å oppleve situasjoner der den fødende og barnets fysiske og psykiske helse står på spill på grunn av manglende ressurser og manglende vilje til å prioritere.