/kvinnesak
post@kvinnesak.no

Meninger

Aasta Hansteen 200 år: Nå kan alle se hvem hun er!

Med ny-avduking og furiefest ble Aasta Hansteens 200 år behørig feiret og markert lørdag 24. august.

Tusen takk til alle som kom! For anledningen iført alt fra allværsjakke til langt skjørt, hatt og ordensbånd til Hansteens ære.

– Det er utrolig flott at statuen av den viktige kvinnesakspioneren Aasta Hansteen endelig blir synliggjort i byen vår, sier Oslos ordfører Anne Lindboe, som var lei seg for at tidsskjemaet ikke tillot henne å holde tale ved ny-avdukingen.

Endelig har sokkelen fått en tydelig inskripsjon

Men taler ble det likevel!
Først ut var Hilde Herming, initiativtaker og redaktør for det pågående prosjektet og boken «Fast Plass – norske kvinner på sokkel»:

«Ingen kommer fra et sted uten kvinner, men hvis vi studerer en by eller et sted på bakgrunn av monumenter, navngitte plasser og gater – kan det virke som om kvinner ikke har vært viktige i samfunnsutviklingen. Vi vet jo at dette ikke stemmer, men spiller det noen rolle? JA. For dersom kvinner ikke er representert og manifestert fysisk i det offentlige rom, blir fortellingene om kvinnene i samfunnet usynlige», sa Herming.

Kvinnen som motiv i kunsten, kvinnekroppen og «det feminine» har hatt en helt spesiell posisjon i den vestlige kunsthistorien. Den nakne kvinnekroppen er til stede overalt. Men hvis vi ser etter skulpturer av historiske kvinner – altså kvinner som faktisk har levd – så er det langt mellom dem. «Det er fordi historisk sett er det offentlige rom konstruert og utviklet i en patriarkalsk struktur», sa Hilde Herming.

Gunhild Vehusheia, leder av Norsk Kvinnesaksforening, henvendte seg direkte til skulpturen i sin tale:

«Kjære Aasta Hansteen: Takk for at du startet kampen for å få samfunnet til å forstå at kvinner og menn er likeverdige og skal ha like rettigheter og muligheter. Takk for at du forsøkte å gi en feministisk tolkning av kristendommen. Du mente at kristendommen opprinnelig var sann og frigjørende – og enten man er troende eller ei så står det enormt stor respekt av at du var en av de første som også brakte feminismen inn i religionen. Takk for at du førte en kompromissløs kamp mot menns seksuelle utnytting av kvinner. Kampen mot prostitusjon og voldtekt ble viktig for ditt arbeid, på lik linje med ivaretakelse av de barn som ble født utenfor ekteskapet».

Oppdrag utført! Fra venstre Hilde Herming, Kristin Hetle, Gunhild Vehusheia – og Asta Hansteen


«Nina Sundbyes elegante skulptur fortjener å komme ut av anonymiteten», sa Kristin Hetle, leder av Oslo Kvinnesaksforening som ved foreningens hundreårsjubileum i 1984 tok initiativ til å reise dette minnesmerket over Aasta Hansteen på Aker Brygge. Dessverre ble Nina Sundbye forhindret fra å delta på ny-avdukingen, men ble behørig takket.

Tusen takk til Kvinnegruppa Ottar og Kvinnefronten, for denne dagen var et samarbeid – og etter ny-avdukingen vandret de frammøtte i munter flokk til furiefest med punsj, can-can og skåltaler. Festen varte lenge!

Mange hadde møtt fram i store hatter for å være med på ny-avdukingen.